Alexandru Ecovoiu
Alexandru Ecovoiu (n. 1943) este autorul mai multor romane : Calatoria (Albatros, 1984), Saludos (EST, 1995, reed. Gramar si Polirom - premiul Uniunii Scriitorilor, premiul Observator München), Statiunea (EST, 1997 - premiul Academiei Române), Sigma (Cartea Româneasca,  2002 - premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti), Ordinea (Polirom, 2005), Dupa Sodoma (Polirom, 2012 - premiul Filialei Bucuresti Proza a Uniunii Scriitorilor).
A semnat de asemenea si doua volume de povestiri Fuga din Eden (Albatros, 1984), Cei trei copii Mozart (Cognitum, 2001)
Traduceri din scrierile sale au aparut în limba germana la editura Radu Barbulescu - romanul Saludos (1998, reeditat în 2000) si Cei trei copii Mozart (2002), publicate ulterior si în Spania la Editorial Pre-Textos (2010) si, respectiv, AdamaRamada (2008). Saludos a cunoscut si o traducere în limba franceza publicata în 2000 de editura Fundatiei Culturale Române.

O serie de texte ale lui Alexandru Ecovoiu au fost publicate în traducere de prestigioase reviste literare din Franta, Spania, Mexic, Columbia sau Olanda.
„Imaginatia lui Ecovoiu se desface evantai în povestirile exotice ale personajului sau, în care betia simturilor e eterata de atmosfera de vis. Cu suspans bine dozat, cu
o arta fina descriptiva si enclave poetice aceste povestiri sînt partea forte
a romanului.”
               (Ioana Pîrvulescu)

despre romanul Dupa Sodoma


"La fel ca unul dintre romanele precedente ale lui Alexandru Ecovoiu, Sigma (acesta însa cu o alta problematica), Dupa Sodoma are un mare potential de dezbatere. El scoate în evidenta una dintre fetele cele mai controversate ale lumii contemporane, iar problematica sa atinge în egala masura (asa cum protagonistul o face, la propriu, în cadrul povestii) ambele maluri ale Atlanticului. Ma tem însa ca nici acest roman, atât de problematic, nu va stârni în societatea româneasca dezbaterea atât de necesara si ca, la fel ca celelalte carti ale lui Alexandru Ecovoiu, va beneficia doar de un succes international.
Dincolo de calitatile lor estetice si de povestea în sine, romanele din ultima vreme ale lui Alexandru Ecovoiu au o calitate mai rar întâlnita la proza: aceea ca îndeamna la meditatie, dau de gândit, te obliga sa te pozitionezi si sa iei atitudine, în contextul foarte complicat al lumii contemporane. Prin aceasta romancierul român se afla într-o companie foarte selecta, chiar în contextul mai larg, al scrisului european.
Alexandru Ecovoiu este unul dintre prozatorii foarte originali si valorosi ai acestui început de mileniu. Privit cu mefienta superioara sau de-a dreptul ignorat de unii critici literari autohtoni, în vreme ce cartile sale sunt traduse în tot mai multe limbi, acest autor are deja o opera care ar trebui analizata cu mult mai multa atentie de cei care se ocupa de diversele clasificari si ierarhii ale literaturii române. S-a vorbit în urma cu câtiva ani despre nevoia revizuirilor în literatura româna. Acum confuzia de valori mi se pare atât de mare încât s-ar impune macar efortul unei organizari. În ambele situatii astfel de demersuri ar trebui sa aseze la locul cuvenit si opera foarte originala a lui Alexandru Ecovoiu."

Tudorel URIAN
Revista Acolada nr. 6, iunie 2012
despre romanul Dupa Sodoma


Scris cu vigoare [...], romanul dlui Ecovoiu adevereste pofta de reînnoire a unui prozator ce-si îmbogateste registrul cu fiecare noua expeditie.
[...]
Din problematica de copioasa materie a cartii – si de anume pitoresc – a sfârsitului lumii încolteste însa o alta, de acuta actualitate, aceea a libertatii fara hotare. Aici aflam sursa tuturor esecurilor bagaciosului Thomas, a cumulului de dezastre pe care o astfel de cale le produce fara gres. Un duh al tuturor lucrurilor, hybrisul, se razbuna – de la tragedia antica elina, încoace. Ispasirea la care, în final, este chemat Thomas cel liber, implica pocairea vikingului, dobândirea acelei maturitati de care, inconstient, în zvâcnirile ultimei tinereti, Thomas se temea mai mult. Pentru ca moartea cotidiana poate fi un peisaj dezolant, dupa Sodoma. În masura în care ceva mai urmeaza.

Barbu CIOCULESCU
(Revista Acolada nr. 9, septembrie 2012)
Uniunea Scriitorilor din România
Filiala Bucuresti Proza
BUCURESTI
PROZA
blog
©  2013, Alexandru Ecovoiu, text
©  2013, Aurel Maria Baros, biobibliografie
Biblioteca de proza a orasului Bucuresti
Filiala Proza Bucuresti - Uniunea Scriitorilor din România
Prozator din Bucuresti ; prozator român contemporan ;
romancier ; autor de proza scurta, povestiri, nuvele, romane ;
scriitor bucurestean
Dupa Sodoma, Polirom, 2012 - premiul
Filialei Bucuresti Proza

a Uniunii Scriitorilor