conceptie grafica  ©  Aurel Maria Baros
Dan Mircea CIPARIU


Programul  Uniunea Scriitorilor din România, în pas cu schimbarea !


Uniunea Scriitorilor din România a fost si este marcata de trei forme de criza: criza economica si financiara pentru ca nu a reusit sa încaseze la zi venituri eligibile si sa recupereze creante; criza de management pentru ca nu a reusit sa atraga resurse umane de top capabile sa dezvolte programe de promovare si sa atraga fonduri din finantari locale, regionale si europene; criza de încredere pentru ca nu a reusit sa realizeze un sistem integrat de relatii publice si de comunicare prin care sa fie asigurate transparenta deciziilor conducerii USR si, de asemenea, apartenenta la un corp profesional de elita. Putem scapa de aceste trei crize doar daca ne vom angaja sa sustinem o noua viziune: Uniunea Scriitorilor în pas cu schimbarile profunde ale unei societati a tehnologiei informatiei si a comunicarii! M-am înscris în competitia pentru câstigarea presedintiei USR pentru a va propune un set de valori si principii care sa faca din Uniunea Scriitorilor o cultura organizationala moderna capabila sa obtina bani pentru programele ei si, mai ales, capabila sa creeze prin comunicarea interna cu membri ei o coeziune de breasla.

Problema de fond a Uniunii Scriitorilor din România ramâne, dupa ani de dezbateri si lamentari, comunicarea interna. Nu ne cunoastem între noi, nu suntem în contact, în timp real, cu informatii elementare despre viata noastra literara, nu stim cum si pe ce sunt cheltuiti banii institutiei, nu cunoastem criteriile de selectie si felul în care proiectele, premiile si bursele au fost votate ori respinse. Lipseste cu desavârsire comunicarea interna. Aceasta situatie de fapt poate fi rezolvata urgent printr-un buletin informativ lunar care sa fie trimis/daruit fiecarui membru al USR si prin Anuarul Scriitorilor Români. Din buletinul informativ lunar al USR vom putea afla cu totii ce burse, fonduri de mobilitate si rezidente literare le sunt oferite membrilor USR, ce licitatii de proiecte literare la zi sunt, ce festivaluri, seminarii sau evenimente literare sunt în tara, la ce lansari de carte sau sarbatoriri se pot duce colegii nostri în respectiva luna. Anuarul Scriitorilor Români, o aparitie editoriala pe care o vor primi toti colegii din USR, îi va prezenta cu datele lor bio-bibliografice si reperele de contact pe toti colegii din USR. Înaintea buletinului informativ lunar al USR si a Anuarului Scriitorilor Români, voi realiza o baza de date ce va folosi informatiile unui prim recensamânt profesionist al membrilor USR. Avem colegi specialisti în domenii de interes - marketing, management, cultura organizationala, oameni de afaceri, doctori, juristi, traducatori, jurnalisti, creatori de pagini web - care constituie o avutie a breslei noastre deloc exploatata pâna acum. Comunicarea interna si folosirea resurselor umane si de informatie ale membrilor Uniunii Scriitorilor pot transforma cu adevarat organizatia noastra si sunt solutii eficiente prin care sa ne cunoastem mai bine si sa ne promovam statutul de scriitori.

În timpul madatului meu de presedinte al USR voi initia si realiza un proces de democratizare reala a accesului membrilor la resursele patrimoniale, de informatie si de imagine ale USR, folosindu-ma, printre altele, de suporturi media clasice si de cele oferite de Internet, retelele de socializare si multimedia. Colegii din USR vor avea nu numai obligatia de a plati cotizatia, ci si urmatoarele drepturi: vor primi lunar buletinul informativ al USR, vor primi anual - Anuarul Scriitorilor Români, vor avea un cont gratuit de promovare pe pagina web a USR, vor putea fi consultati prin intermediul unui vot electronic pentru luarea celor mai importante decizii care privesc breasla. Echipamentele tehnice pentru implementarea votului electronic si a consultarilor electronice ne vor permite, de altfel, sa putem avea o comunicare directa, la orice ora din zi si din noapte, cu filialele USR si cu colegii nostri.

Principiul suveran al comunicarii între noi va determina sa avem o noua viziune în conducerea organizatiei noastre. Sa ne punem întrebarea pragmatica: ce rezultate directe si palpabile pentru colegii nostri aduc resursele umane pe care USR le plateste în acest moment? E necesara, astfel, o restructurare a conducerii executive a USR pentru ca interesele si nevoile membrilor sa fie servite în mod eficient si transparent. O restructurare care sa tina cont de situatia de criza economica si de necesitatea de a transforma Uniunea Scriitorilor într-o cultura organizationala moderna.

Voi propune, astfel, o noua organigrama a USR care sa asigure organizatiei noastre profesionisti în comunicare interna, promovare si scrierea de proiecte de finantare, juristi si manageri de proiect. Colectarea eficienta si predictibila a Timbrului Literar, folosirea tuturor oportunitatilor de finantare din fonduri publice si private locale, regionale, nationale si europene vor constitui o prioritate a noii echipe manageriale a USR.

Dupa Revolutie, prestigiul de scriitor a fost dinamitat. Unii si-au pierdut prestigiul prin compromis politic si moral, altii prin lipsa de profesionalism în materie de organizare, marketing si management. Recâstigarea prestigiului scriitorului român este pentru mine, candidat la presedintia Uniunii Scriitorilor din România, o batalie prioritara! Numai asa putem îndrepta „saracirea” - si de imagine, si materiala - a scriitorului. Asta nu se poate face decât prin programe, organizare si marketing cultural. Prin participarea la licitatiile de finantari publice locale, regionale, nationale si europene, cât si prin atragerea unor fonduri private. Împreuna cu o echipa de specialisti, vom aduce bani pentru perfectionarea resurselor umane ale USR, bani pentru asistenta sociala si de sanatate a celor mai saraci dintre scriitori, bani pentru proiecte literare si multiart, bani pentru rezidente, fonduri de mobilitate si burse de creatie, bani pentru premii literare consistente financiar. Prin campanii mediatice eficiente, voi promova legi si modificari de legi si acte normative prin care opera scriitorului român contemporan sa fie aparata, pentru ca aceasta opera literara devine tot mai mult un element de siguranta identitara a României.

Voi realiza, în Bucuresti, în urma unui parteneriat public-privat, cu sustinere din fonduri europene, un Centru European de Proiecte Literare si Multiart prin care Uniunea Scriitorilor din România sa devina un important jucator regional în dezvoltarea proiectelor culturale din Estul Europei.

Voi sustine realizarea de turnee literare si de evenimente în si între filialele USR. O campanie USR va avea drept scop sensibilizarea autoritatilor locale în vederea finantarii, din fondurile locale si regionale destinate culturii, proiectelor de calitate în care sunt promovati scriitorii români contemporani si operele lor. Vom face apel, astfel, la valoarea strategica a culturii scrise nationale, în pastrarea identitatii nationale, elementul care face diferenta în concertul globalizarii.

Voi coordona urmatoarele mari proiecte de promovare a scriitorului român contemporan: Festivalul National de Literatura (8 zile de evenimente în Bucuresti si în orasele mari culturale, cu echipe itinerante: scriitori, critici literari, editori, actori, graficieni de carte; 8 zile de recitaluri publice, expozitii, lansari de carti, lecturi maraton, campania de lectura „Citeste carte româneasca!”, un proiect în care vor fi antrenate toate filialele USR), Piata Europeana de Poezie, Festivalul de C’ARTE DANUBIUS (Tulcea, în colaborare cu Primaria Municipiului Tulcea), Rampa de Poezie si Jazz (în cadrul Festivalului STRADA DE C’ARTE, în colaborare cu Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”), Bursa de Manuscrise, Maratonul de Poezie si Jazz, Programul de Carte, Revelionul Scriitorilor.

Voi transforma ceremonia de acordare anuala a Premiilor USR într-o gala mediatica si multimedia care sa fie transmisa în direct, la o ora de maxima audienta, de un post de televiziune cu o cota de audienta substantiala. Voi atrage resurse financiare si voi face lobby pentru instituirea a doua Premii literare nationale, pe modelul Big Book si National Bestseller (fonduri din sistemul privat, sponsori, mecena; fonduri guvernamentale). Resuscitarea institutiei Premiului literar se va face prin atragere de fonduri, promovare, parteneriate mass-media, carti premiate cu banderole pe standuri speciale în librarii, întâlniri cu publicul si sesiuni de autografe ale premiantilor USR.
Voi demara, în parteneriat cu Consiliul National al Audiovizualului si cu asociatiile de editori, cea mai importanta campanie de promovare a scriitorilor români de pâna acum: Citeste carte româneasca! Astfel, Citeste carte româneasca! va propune în fiecare luna 10 autori români cu carti publicate între 2012 si 2018, autori care sa fie promovati într-un afis al campaniei în 300 de librarii din toata tara si pe o pagina web dedicata proiectului.

Pentru tinerii scriitori care nu sunt înca membrii ai USR voi propune câteva evenimente speciale de promovare: Colocviul Tinerilor Scriitori, Colocviul National al Tinerilor Critici Literari si, de Ziua Culturii Nationale, Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului.

Voi înscrie Uniunea Scriitorilor în retelele europene de rezidenta artistica. Astfel, voi realiza cel putin 4 case de rezidenta artistica în România sub patronajul USR, fapt ce va crea posibilitatea ca aproximativ 200 de scriitori români sa intre într-un circuit european de rezidente si de burse de creatie.

Voi demara actiunile de realizare a unui Asezamânt social „Seniorii USR” destinat colegilor aflati la o vârsta înaintata. De asemenea, voi pune în functiune o Casa de Ajutor Reciproc a Scriitorilor.
Voi lupta pentru mecanisme si criterii de selectie transparente, pentru programe dedicate recâstigarii prestigiului scriitorului român contemporan.
Sunt realizatorul unor proiecte culturale ce s-au bucurat de succes mediatic si de prezenta unor scriitori valorosi, din generatii si geografii literare diferite. Am dovedit, astfel, ca se pot face proiecte la cel mai înalt nivel organizatoric, valoric si mediatic. Doar cu forta pe care ti-o da viziunea proiectului cultural si cu tenacitatea de a duce totul pâna la capat! Cred în forta proiectelor, în calitatea oamenilor care le pun în scena, nu în organizari netransparente si fara criterii cum se întâmpla, de cele mai multe ori, în lumea noastra culturala si literara.

Sursa : USR
publicat în 31 iulie 2013
PROZA
Filiala  Bucuresti - Proza (FBP
Uniunea Scriitorilor din România
Uniunea Scriitorilor din România


Nicolae MANOLESCU
          Program de candidatura


Dan Mircea CIPARIU
          Programul
              Uniunea Scriitorilor din
              România, în pas cu
              schimbarea !Corneliu LEU
          Program de candidatura

Invalidarea candidaturii
            domnului Corneliu Leu
Prozatori din Bucuresti - Biblioteca
                                                 de proza

Clubul de Proza

Literatura româna în lectura autorilor

Premii

Conducerea USR si a filialelor

Scurt istoric USR

Informatii utile


Actualitate FBP
Nicolae MANOLESCU


Program de candidatura


Cu patru ani în urma, ma întrebam din chiar primul rând al Programului de candidatura, daca literatura mai are vreun rost în societatea de consum informatizata în care ne aflam si totodata daca scriitorul mai joaca vreun rol. Întrebarea nu era retorica. Marginalizarea scriitorului pe scena istorica ma obliga sa mi-o pun. Ma obliga si astazi. Daca ne-am resemna sa conchidem ca nu mai e nimic de facut în aceasta privinta, ar trebui sa reevaluam rostul si rolul USR însasi, care depinde în mod cât se poate de evident de rolul si rostul scriitorului si al literaturii în lumea de azi. La ce bun o institutie ca aceea a breslei noastre, daca breasla are o vizibilitate tot mai scazuta si e tot mai putin ascultata? Cu alte cuvinte, daca ea e pe cale sa dispara din spatiul public. Acest mod fatalist de gândire mi-a displacut întotdeauna. Nu sunt câtusi de putin predispus la resemnare. De când ma stiu, prefer sa ma lupt. Este, cu siguranta, principalul motiv de a recandida: vreau, nu numai sa continui ce am început, dar si sa duc la bun sfârsit misiunea pe care mi-am asumat-o eu însumi si care mi-a luat câtiva ani de viata, fara beneficii materiale si, de ce n-as spune-o, fara mari satisfactii personale.

Nu întâmplator, doua puncte din Programul din 2009 se refereau la necesitatea cresterii vizibilitatii scriitorului si a promovarii literaturii. În Raportul de activitate pe care îl voi prezenta în Conferintele de alegeri din Filiale, aceste doua puncte din program vor face obiectul unui examen: voi încerca sa vad, împreuna cu dv., daca si în ce masura am raspuns obligatiilor pe care mi le-am asumat. Exista, desigur, si alte puncte importante în Program, la care Raportul raspunde, nu în ultimul rând, punctul referitor la stabilizarea financiara a USR, devenit vital din cauza crizei care nu ne-a crutat nici pe noi. Chiar daca ar fi naiv, ca sa nu spun ca si putintel iresponsabil, sa consider ca am încheiat socotelile cu criza si ca stabilizarea trece pe al doilea plan, n-as vrea nici, în schimb, sa continui a merge pe calea care conduce la ideea, destul de raspândita, de altfel, ca USR este, în principal, o forma de organizare sindicala a breslei noastre. Desigur, USR este si un sindicat: nici Statutul vechi, nici acela în vigoare nu prevede expressis verbis acest lucru, dar amândoua îl lasa sa se înteleaga în anumite articole. USR este în principal o asociatie profesionala. Subliniez cu tarie acest lucru. Stabilitatea financiara este esentiala pentru a garanta scriitorilor sa traiasca demn din apartenenta la USR si din opera lor. Am aratat în Raport ca, din acest punct de vedere, conducerea USR a facut pasi importanti, reusind sa asigure în continuare plata regulata a suplimentului de pensie si a indemnizatiei de merit, sa sporeasca cu zece numarul beneficiarilor acesteia din urma, precum si sa atraga fonduri de la buget la care abia daca visam când prevedeam în Programul din 2009, amintiti-va, „redefinirea raportului USR cu statul român”. Daca doresc sa insist în Programul de fata pe latura profesionala a activitatii noastre mai mult decât pe aceea financiara este pentru ca acesta este capitolul la care v-am ramas, din pacate, dator. Un capitol, în plus, devenit mai actual decât oricând, fiindca e vorba de prezenta scriitorului în spatiul public, de ecoul si însemnatatea literaturii în societatea contemporana.

Iata, asadar, primul angajament pe care mi-l iau: voi folosi toate pârghiile pe care mi le pune la dispozitie presedintia USR pentru ca scriitorul român sa-si redobândeasca, fie si într-o oarecare masura, demnitatea si prestigiul si care sa-i redea un loc central în societate, precum si respectul contemporanilor sai. S-ar putea sa vi se para prea mari cuvintele. Ma numar printre aceia care cred ca, numai daca îti propui mult, obtii mult. Nu-mi permit sa va supun atentiei un Program meschin. USR nu e o asociatie oarecare. Ea este o elita, din care fac parte cei mai valorosi scriitori din tara si care merita din plin sa fie respectata de contemporanii nostri. Unii dintre ei ne-au studiat operele în scoala si, altii, cu siguranta, ni le vor studia în anii ce vin. Unde cred ca am gresit noi în deceniile din urma este în faptul de a fi trecut prea usor cu vederea peste legatura foarte strânsa dintre noi, cei care scriem, si cei care ne citesc sau nu în ultimul rând, îsi dau examenele citindu-ne opera, ceea ce înseamna ca intra în viata adulta si pe mâna noastra. Sunt jenat sau de-a dreptul furios când remarc ca alte categorii socio-profesionale, fata de care, tin sa precizez, nu nutresc nici cel mai mic dispret, cum ar fi: politicienii, oamenii de afaceri, starurile de tot soiul si de toata mâna, de la fotbalisti la vedetele de televiziune, se bucura de atentia mass-mediei într-o masura mult mai mare decât aceea acordata noua, celor care scriem. Sau când vad ca emisiunile culturale sunt difuzate, când sunt, la miezul noptii pe canalele nationale iar pe cele comerciale niciodata. Ca sa nu mai vorbesc de ploconelile televizate ale unor jurnalisti în fata câte unuia care se lauda în gura mare ca n-a citit nici o carte în viata lui, dar care n-a catadixit sa ia un interviu unui scriitor care a publicat în viata lui zeci de carti. Sa va mai aduc aminte ca disparitia unor colegi ai nostri, mari scriitori, n-a fost uneori nici macar mentionata în mass-media? Veti spune: nu depinde de noi. Va voi raspunde: depinde si de noi. Forta USR consta în solidarizarea noastra, a tuturor, în jurul ideii nobile ca nici o societate din lume, nici cea mai saraca spiritual, nu poate trai fara carti. Se poate scufunda, desigur, în mediocritate si în uitare, dar e pe riscul ei, caci, mai devreme sau mai târziu, va disparea. Istoria tine minte doar societatile care au produs si consumat cultura. Peste celelalte trece cu buretele. Stiind acestea, nu credeti ca e cazul, si eu spun ca si momentul, sa ne straduim sa impunem societatii respectul care ni se cuvine? Nu va ascund, desi sunt lucruri care, cum spune vorba româneasca, nu se dau din casa, ca, daca USR a supravietuit crizei gratie banilor acordati de doua guverne succesive, aceasta s-a datorat faptului ca a fost recunoscuta ca un brand national. Iata ca se poate! Iata ca n-a contat imaginea nefavorabila, ca sa ma exprim cu blândete, pe care ne-a facut-o mass-media, nu rareori cu ajutorul unor colegi de breasla, care închipuindu-si, probabil, ca-mi fac rau mie sau altora din conducere, au facut rau USR în întregul ei. Doar ca repararea raului ne-a consumat un timp pretios si eforturi considerabile. De aceea vorbeam de solidaritate. Divizarea ne costa. Va reamintesc ce ecou a avut acea scrisoare de protest contra comportamentului abuziv al unui redactor-sef de revista de cultura si membru al USR semnata de peste 500 de scriitori, aproape toti, membri ai USR, determinând autoritatile locale sa iasa din birocratica lor inertie.

În vederea redobândirii demnitatii de breasla, trebuie, înainte de toate, sa aruncam o privire în propria ograda si sa vedem din ce cauza n-am izbutit sa ne afirmam cum s-ar fi cuvenit în fata contemporanilor nostri, cu alte cuvinte, sa ne asumam noi însine responsabilitatea acestei stari de lucruri. E usor sa dam vina pe altii. Am facut oare tot ce tinea de noi ca sa meritam sa ni se recunoasca rolul esential jucat în orice societate de catre scriitor? Am avut întotdeauna urechile ciulite la realitatea zilelor noastre, la nevoile oamenilor dintre care se recruteaza cititorii nostri? Am reusit sa le întelegem asteptarile ca sa le putem raspunde? Am scris cartile de care cititorii nostri au nevoie? E vorba de o problema de valoare si, în acelasi timp, de una de etica.

Am reactionat de fiecare data când comentatori ai vietii literare putin binevoitori au aratat cu degetul spre prezenta în rândurile USR a unor veleitari. Ca Presedinte al USR, era firesc s-o fac. Dar, între noi fie vorba, nu exista în observatiile cu pricina o samânta de adevar? Si-a facut Comisia de Validare în toate cazurile treaba cum se cuvine? Dar Comitetele de Filiala de la care provin propunerile? Când Consiliul din 10 iunie l-a exclus pe redactorul-sef al „Tribunei”, am descoperit ca primirea lui în USR fusese, în buna masura, rodul unor presiuni care au urcat de la Filiala la Comisia de Validare. De n-ar fi decât un caz izolat, tot ar fi bine. Din pacate, nu este un caz izolat. Am dat dovada mereu de o toleranta care, iata, s-a întors adesea împotriva noastra. Lungul sir de atacuri contra USR si a conducerii ei pornite de la membri ai USR este dovada ca nici la capitolul etica nu stam grozav. Ce mi-a fost dat sa citesc în anii din urma întrece orice închipuire. Si noi, noi cum am raspuns? Îmi vine sa spun ca am raspuns crestineste, cu duhul blândetii, adica: nu numai ca i-am iertat de pacate, dar le-am dat premii, indemnizatii, ajutoare pentru ei si rudele lor de toate gradele aflate în dificultate, le-am platit cartile la editura, i-am invitat la simpozioane, i-am trimis în strainatate, i-am lasat sa faca parte din jurii si comitete în care decideau de soarta altora si multe alte dovezi de îngaduinta, ca sa nu zic de prostie, din partea noastra. Unii din înversunatii nostri detractori s-au plâns public ca vrem sa-i excludem din USR, desi, „uitând” sa-si plateasca de ani buni, ce spun eu, de decenii, cotizatia aceea colosala pe care o stiti, ei se aflau în stare de suspendare, nemaifacând parte din USR. Am fost dati în judecata si purtati prin tribunale de un coleg al nostru si de fiul unui fost coleg. Acestuia din urma i-am interzis accesul la Casa de la Neptun ca urmare a unui scandal public. Ne-a cerut 1.000.000 de lei despagubiri morale. El, scandalagiul!

Cred ca accentul pus pe rostul sindical al USR, la care ne-a împins traditia si ne-a obligat, o data în plus, criza, ne-a facut sa pierdem din vedere ca unitatea principala de masura a unei asociatii profesionale cum este USR trebuie sa fie valoarea membrilor ei. În acest scop, Statutul amendat prevede criterii mai stricte de primire. El stabileste totodata reguli mai eficiente în alegerea membrilor comitetelor si a juriilor de tot felul. Prevederile statutare nu reprezinta însa o garantie deplina, ele trecând prin mâna unor oameni, atârnând de simpatiile sau antipatiile acestora sau, si mai rau, de interese personale sau de grup. Apelul pe care doresc sa-l fac este la cât mai multa obiectivitate. Si, de ce nu, la cât mai multa exigenta din partea celor care, la toate nivelele, îsi asuma o anumita responsabilitate. Ar trebui sa se înteleaga de catre cât mai multi ca a avea o functie de raspundere în USR nu este o onoare, ci adesea o corvoada. Credeti-ma pe cuvânt: o stiu prea bine.

În mod concret, îmi propun pentru mandatul urmator, daca îmi va fi acordat, urmatoarele:
    · Voi face tot posibilul sa pastram ceea ce am câstigat: suplimentul de pensie, indemnizatia de merit si restul.
    · Voi continua sa ma bat pentru amendarea legii taxei de timbru, blocata deocamdata în Parlament, ca urmare a opozitiei unor editori. Amanunte pentru starea actuala a demersurilor noastre, în Raportul de activitate.
    · Voi continua politica de angajare morala si materiala a guvernului si a autoritatilor locale, precum si a ICR si a altor institutii, în proiectele si programele USR, si, nu în ultimul rând, în sustinerea publicatiilor USR. Sper sa beneficiem si în viitor cel putin de sumele din mandatul 2009-2013, pe care le-am prezentat în Anexa 1 la Raportul de activitate.
    · Voi încerca sa atrag cât mai multe fonduri din sponsorizari si din alte surse, inclusiv europene, publice sau private.
    · Voi milita pentru mentinerea si, unde e cazul, reluarea celor mai importante proiecte ale USR: Premiile anuale, Gala Poeziei, Turnirul de Poezie din strainatate, Festivalul International „Zile si Nopti de Literatura”, Colocviul romanului, Lecturile publice si altele.
    · Voi initia programe noi, la care lucram, colegii mei din conducere si cu mine.
    · Voi acorda toata atentia patrimoniului USR: Casa Vernescu, Hotel Unique, Casa de la Neptun, Casa cu abside de la Iasi, terenul de la Calimanesti (donat USR în 2011), fondul de carte si celelalte enumerate în Raportul de activitate.
    · Voi încerca sa cresc prin toate mijloacele disponibile vizibilitatea breslei, în tara, dar si peste hotare. Voi încerca sa atrag atentia opiniei publice asupra acelor manifestari ale noastre care au în centru cartea de literatura, dezvoltând, în acest scop, relatiile cu scolile si universitatile, colaborând cu autoritatile dascalesti la elaborarea unor programe din care literatura actuala sa nu lipseasca.
    · Voi urmari aplicarea corecta a Statutului în viata de zi cu zi a USR, în vederea eliminarii acelor fapte reprobabile care au pus, nu o data, USR într-o lumina proasta, indiferent cine se face vinovat de ele. USR este a tuturor, dar si a fiecaruia. Ceea ce înseamna ca toti trebuie sa ne asumam raspunderi, dar si ca fiecare e, în egala masura, responsabil.

Ma simt obligat sa precizez în încheiere ca, atât ceea ce am facut în precedentul mandat, cât si ceea ce îmi propun sa fac de aici încolo a fost si va fi rodul unei munci de echipa. Toti cei aflati în functii de conducere fac parte din aceasta echipa si de solidaritatea lor depinde succesul nostru al tuturor, al USR, reprezentant si simbol al breslei noastre.

Sursa : USR
publicat în 12 august 2013

http://www.uniuneascriitorilor.ro/
ALEGERI  2013

Programele candidatilor
la functia de presedinte al
Uniunii Scriitorilor din România
Candidati :
Nicolae MANOLESCU
Dan Mircea CIPARIU
Corneliu LEU

Corneliu LEUProgram de candidatura


Subsemnatul Corneliu LEU, membru al Uniunii Scriitorilor de la înfiintarea din anul 1949, îmi depun prin prezenta candidatura la alegerile de presedinte din cadrul Adunarii Generale stabilite pentru luna septembrie 2013, rugând sa fiu înscris pe lista de candidati si sa mi se faca publica argumetarea prin urmatorul program pe care îl doresc pe cât de succint, pe atât de ferm.

Precizez de la început ca este un program de candidatura insolit, decizia mea ne venind nici din veleitati, nici din apetente de conducator. Anterior, subsemnatul am facut o alta propunere: Aceea ca proxima Adunare Generala sa aleaga drept presedinte aceeasi persoana care se afla si la Chisinau în fruntea Uniunii Scriitorilor de acolo, împlinind astfel si un deziderat de unitate si o mai veche traditie româneasca de punere în practica a unui asemenea deziderat. Mi s-a raspuns însa, printr-o amabila scrisoare pentru care îi multumesc actualului presedinte, ca propunerea nu este statutara si, cu toate ca eu am insistat a se face macar cunoscuta propunerea mea, banuind ca exista motive temeinice, chiar si de natura statutara, ca sa nu se faca asta, recurg la dreptul meu individual de a candida.

Tocmai fiind vorba de un program de candidatura, vreau sa-mi asigur confratii ca aceasta depunere a ei nu este deloc un gest formal, deoarece motivele mele au fost temeinice. Ele nu au avut numai caracterul patriotico-traditional mentionat, ci s-au bazat pe niste evidente ale culturii celor doua state românesti, pe implicarea si pe statutul pe care-l are scriitorul în fiecare dintre ele, pe un atent studiu sociologic al acestui statut care, paradoxal, arata ca la confratii de dincolo de Prut el este mult mai bine consolidat si pus în valoare, ca importanta scriitorului si comunicarea lui cu populatia este mai mare, ca rostul sau social este si mai bine definit si mai bine valorificat.

În aceste conditii, în ciuda aparentelor ca gestul meu ar fi de a întinde mâna pentru ajutorarea si cresterea în importanta a confratilor care, la editurile lor sau la editurile noastre, scriu si publica în aceeasi limba cu noi, fondul acestei propuneri de a aduce în fruntea noastra un om care are experienta de acolo este categoric în favoarea scriitorului din tara noastra care a fost mult marginalizat si care, pentru a se redresa – de ce n-am spune-o?!- chiar si material, dar mai ales moral, ca loc si rost în societate, are nevoie de o gestionare a intereselor lui, asa cum se dovedeste ca mai bine a fost facuta la Chisinau decât la Bucuresti. Aceasta a fost logica mea si, de vreme ce statutar nu pot insista cu aceasta propunere, nu-mi ramâne decât calea de a ma angaja eu, tocmai pentru ca, de îndelunga vreme, observ acest fenomen si studiez modul cum prezenta civica a scriitorului basarabean este mult mai pregnanta, cum functiile sociale pe care le capata el sunt de mult mai înalta factura, cum chiar viata literara, publicatiile si tipariturile sunt mult mai efervescente decât la noi si, implicit, sunt mult mai mult luate în serios de catre public si, tot de atâta vreme, nutresc si pentru scriitorul român macar o revenire pâna la un asemenea statut, daca nu una normala, cum ar presupune adresarea noastra catre 30 de milioane de vorbitori ai limbii române si pretentiile noastre de existenta europeana.

În acest sens, sunt de acord cu acea mentiune pe care actualul presedinte, confratele nostru Nicolae Manolescu o face în programul sau de candidatura privind „marginalizarea scriitorului”, dar îi prelungesc ideea subliniind ca aceasta marginalizare se produce la noi , mai mult decât în alta parte, atât din motive de degringolada a întregii societati, cât si din pricina unor iresponsabile si, uneori, corupte conduceri din decursul ultimilor 23 de ani, dând exemplul celor 80.000.000 de lei pe care D. R. Popescu îi mentiona existenti în casieria Uniunii si Fondului literar în anul 1989, când preda conducerea; ca si a faptului ca, între timp, întreaga arhiva a Uniunii Scriitorilor a disparut.

Sunt absolut de acord si cu cealalta idee a „prezentei scriitorului în spatiul public” si ma angajez nu numai sa o sustin, ci sa vin cu experienta unui om care în acesti 23 de ani a înfiintat o fundatie culturala care apoi, devenind miscare populara, a initiat temeinice actiuni educative de emancipare democratica a populatiei si de programe europene încât, prin Hotarârea de Guvern nr. 1004 din anul 2004, i s-a acordat statutul de utilitate publica,adica acelasi rang pe care îl are în regimul democratic-asociativ si Uniunea Scriitorilor. Dar, as îndrazni sa spun, cu ceva rezultate mai evidente, de vreme ce anual organizeaza „Consfatuirea nationala a intelectualilor de la sate”, obtine un ritm ascendent de dezvoltare a unei retele de publicatii culturale din tara si strainatate prin portalul internet www.cartesiarte.ro a carui „Vitrina a editurii on-line” publica volume sub titlul de serie: „Un autor român în lupta nedreapta cu traducerile de literatura comerciala” si, chiar în prezent, organizeaza printr-o mare manifestare centrala, în retea cu zeci de manifestari în localitati românesti si altele în comunitatile românilor din întreaga lume, sarbatoarea Zilei Limbii Române instituita printr-o Lege promulgata anul acesta, dar initiata acum sapte ani chiar de aceasta Organizatie Neguvernamentala de Utilitate Publica, ce s-a zbatut si a insistat pâna când a vazut-o promulgata. Cu aceasta experienta ma angajez sa reafirm pentru obstea noastra prezenta scriitorului român în spatiul public, revenind iarasi la observatia mea si subliniind faptul ca, la Chisinau, în ciuda vicisitudinilor prin care trece statul si regimul, ea e mult mai bine servita de conducerea obsteascaa scriitorilor, în vreme ce, aici, de mai bine de 20 de ani ea a fost inhibata de modul în care, conducatorii pe care i-am avut, au descurajat-o exact în masura în care si-au vazut doar de interesul lor propriu.

De acord, de asemenea si cu ideea de „redobândire a demnitatii de breasla”, dar trebuie iarasi sa subliniez ca tot dincolo avem exemplul cel mai apropiat, chiar daca viata scriitoriceasca nu atinge valorile celei din occident. Fapt pentru care, ma angajez ca, prin programul meu de candidatura, sa urmaresc asemenea scopuri ajutându-ma cu experienta confratilor nostri pe care se vede ca îi invidiez din acest punct de vedere al vietii obstesti de afirmare iar, daca se va ivi prilejul existentei unuia cu mai multa experienta decât mine acolo, iarasi ma angajez sa-i cedez locul fara ezitare.

În ceea ce priveste programul meu de directionare a organizatiei noastre obstesti care este Uniunea Scriitorilor din România, acesta se va desfasura prin POLITICI PERMANENTE DE ÎMBOGATIRE SI MARIRE A PATRIMONIULUI OBSTESC DREPT BUN COMUN CARE TREBUIE SA ADUCA PERMANENTE BENEFICII PERIODICE MEMBRILOR OBSTII. Cu alte cuvinte:

1. Voi cauta cât mai multe cai lucrative si cai care sa puna în valoare opera fiecarui membru, în scopul realizarii unui patrimoniu cât mai bogat al carui scop principal sa fie împartirea lui periodica în cote parti catre fiecare membru, precum în orice forma asociativa cu adevarat democratica.

2. Extragerea din beneficiile acestui patrimoniu, în primul rând, a unei cote obligatorii care se împarte între toti membrii, si abia apoi, din ce ramâne, calcularea de câte salarii se pot oferi pentru angajati si pentru alte cheltuieli ale institutiei.

Aceasta presupune atât instituirea unui management activ facut prima data în mod cât mai voluntar de membrii care se pricep si au initiativa comerciala, stimulati prin scoaterea la concurs a unor programe editoriale, de manifestari publice, de spectacol, de impresariat si altele, cât si împartirea de pe acum chiar si a unor foarte mici beneficii pe care le-ar putea oferi precarul patrimoniu de astazi, cum ar fi cote de gratuitate sau de reducere la casele de odihna sau hotelul construit cu banii nostri; si nu devierea încasarilor în alte scopuri. Oricât de mici ar fi cotele de astazi, chiar aproape simbolice, important este de impus principiul folosirii bunului comun în sprijinul binelui comun al membrilor obstii si nu în alte scopuri, de obicei netransparente, cum se administreaza astazi cheltuielie.

Spre a exemplifica, revin la cele optzeci de milioane de lei pe care D. R. Popescu le lasa în casierie, sub sigiliul care, în mod revolutionar, a disparut: La acea vreme, dollarul american nu era mai mult de 12 -16 lei la cumparare sau tranzactii si 16-24 de lei la vânzare. Împartiti, la cifra cea mai mare, sa zicem la 24 lei/1 dollar si rezulta o avere cu care Uniunea Scriitorilor ar fi putut cumpara la un loc uzinele „23 august” si „Republica” si investi în mai multe tipografii. Calculati din nou si veti vedea ca, din venitul acestora, daca ar fi devenit proprietari cum meritau, pentru ca erau bani adunati din munca lor, cei doua mii de membri, ar fi primit dividende cât sa traiasca fericiti cu tot neamul lor. Din pacate, am pierdut acel tren; sau ne-a fost furat; sau ne-a fost împins pe linie moarta. Nu mai intereseaza ce s-a întâmplat. Important este sa avem taria sa o luam de la început si sa ne organizam o viata obsteasca productiva, ne rezumându-ne la ceea ce putem smulge de la un stat saracit.

Fapt pentru care îmi pun candidatura în acest scop si, fiindca nu am de justificat nereusite trecute prezentând un mare program de viitor, ma opresc aici.

Sursa : USR
publicat în 19 august 2013


                                          *  *  *
Invalidarea candidaturii domnului Corneliu Leu

Comunicat al comitetului director al USR

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România a invalidat candidatura domnului Corneliu Leu la functia de Presedinte al Uniunii Scriitorilor din România, din motive statutare.

Consiliul U.S.R. din 10 iunie a.c. a hotarât ca membrii U.S.R. care nu si-au platit cotizatia pe anul 2012 pâna la aceasta data - cazul domnului Corneliu Leu - sunt suspendati, neavând dreptul sa aleaga si sa fie alesi anul acesta.

Pentru functia de presedinte al U.S.R., candideaza domnii Dan Mircea Cipariu si Nicolae Manolescu.

Sursa : USR
publicat în 6 septembrie 2013

                                          *  *  *
USR
candidati la presedintie
Uniunea Scriitorilor din România
Programe
.
Filiala Bucuresti  Proza
Uniunea Scriitorilor din România - Actualitate
comunicate 


Citeste mai jos : Invalidarea candidaturii domnului Corneliu Leu