conceptie grafica  ©  Aurel Maria Baros
Alba Iulia
Sedinta Comitetului Director al USR
, 10 decembrie 2013
Sedinta Consiliului USR, Alba Iulia, 11 decembrie 2013
vezi : Comunicat

* * *

Desfasurarea
         Galei Premiilor literare 2012

vezi : Premiile Filialelor Bucuresti

* * *

Alba Iulia
Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România are loc pe data de 10 decembrie 2013, 15h
Va fi urmat de Consiliul Uniunii. 

Gala poeziei române : 10 decembrie 2013, 18h.

* * *

Uniunea Scriitorilor din România initiaza un concurs pentru postul de
Director de programe al USR.

Detalii AICI


* * *

Uniunea Scriitorilor din România organizeaza REVELIONUL SCRIITORILOR la „Casa Scriitorilor – Zaharia Stancu” de la Neptun.

Detalii AICI

* * *


citeste

Programele candidatilor
la functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor din România

* * *

Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2012

Întrunit luni, 10 iunie 2013, Juriului de Premiere al Uniunii Scriitorilor din România - în componenta: Mihai Zamfir (Presedinte), Gabriel Cosoveanu, Dan Cristea, Irina Petras, Cornel Ungureanu (membri) - a hotarât, în urma dezbaterilor si votului, acordarea urmatoarelor premii pe anul 2012:

POEZIE
Nicolae Prelipceanu, La pierderea sperantei, Casa de Pariuri Literare

PROZA
Florina Ilis, Vietile paralele, Cartea Româneasca

CRITICA SI ISTORIE LITERARA, ESEU
Mircea Mihaies, Ce ramâne. William Faulkner si misterele tinutului Yoknapatawpha, Polirom

DEBUT
Marius Chivu, Vîntureasa de plastic, Brumar

TEATRU
Radu F. Alexandru, Teatru 7, Cartea Româneasca

TRADUCERI
Dinu Luca, Mo Yan, Obosit de viata, obosit de moarte, Humanitas

PREMIUL FUNDATIEI „ANDREI BANTAS”
Irina Horea, J. M. Coetzee, Miezul verii, Humanitas

LITERATURA PENTRU COPII SI TINERET
Nu s-a atribuit

LITERATURA ÎN LIMBILE MINORITATILOR NATIONALE
Goran Mrakic, Contraatac terorist, Uniunea Sârbilor din România

PREMII SPECIALE
Andrei Plesu, Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste, Humanitas

PREMIUL NATIONAL
Ion Pop

Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2012 au fost decernate în seara aceleiasi zile, în  cadrul Galei de Premiere, în Sala Oglinzilor de la Casa Monteoru.

Premiile USR pe 2012 au fost acordate cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Partenerii media ai Galei au fost Radio România Cultural, TVR 2, si revistele România Literara, Luceafarul si Viata Româneasca.

Sponsor al evenimentului a fost SC EDT Recycling.

sursa : U.S.R.    
11 iunie 2013


* * *

Comunicat Excludere din USR - Mircea Arman

Consiliul U.S.R., reunit în ziua de 10 iunie 2013, a luat act de situatia creata la „Tribuna” din Cluj, prin numirea la conducerea revistei a domnului Mircea Arman. Este realmente socant modul în care noul redactor-sef a înteles sa-si impuna punctul de vedere în ce priveste programul „Tribunei”, si înca în repetate rânduri, cu o totala lipsa de competenta si de cunoastere a traditiei si prestigiului uneia dintre cele mai vechi publicatii culturale din România. Domnul Arman a renuntat, fara un minim efort de politete, la colaborarea unor personalitati cu o reputatie bine stabilita, înlocuindu-le cu veleitari care au umplut paginile revistei cu articole compromitatoare. Domnul Arman a desfacut contractul de munca, fara nici un temei legal, unor redactori ai revistei cu vechi state de serviciu. A reusit sa-si ridice în cap lumea scriitoriceasca, si nu numai clujeana. Peste 500 de scriitori si alte personalitati culturale au semnat un protest. Într-un dispret absolut fata de numarul si importanta semnatarilor, domnul Arman a recurs la amenintari si grosolanii inacceptabile la adresa colegilor domniei sale care au atras atentia opiniei publice asupra ilegalitatilor comise. În interviuri, articole, scrisori pe internet, domnul Arman a atacat într-o maniera halucinanta U.S.R., al carei membru este, prin vrere proprie si nesilit de nimeni, amenintând-o cu darea în judecata. Urmarea acestor acuzatii, neprobate în nici un fel si în termeni greu de reprodus, este atmosfera irespirabila creata în viata culturala clujeana, care face din domnul Arman un caz nefericit.

Numirea la conducerea „Tribunei” ridica un mare semn de întrebare privind respectarea prevederilor legale: domnul Arman are dosar penal. Daca citim textul hotarârii judecatoresti (asadar, nu presa „imunda” care nu-i este binevoitoare), remarcam ca întreg comportamentul domnului Arman în împrejurarea arestarii domniei sale pentru conducere sub influenta alcoolului, constând în jigniri aduse politistilor si medicilor de la IML - Cluj sau în invocarea importantei persoanei si operei sale, este reprodusa fidel de comportamentul noului redactor-sef în saptamânile din urma. Naravul din fire n-are lecuire.

Considerând ca domnul Arman se face vinovat de „fapte care aduc U.S.R. prejudicii materiale si morale grave” (articolul 11, aliniatul b din Statutul U.S.R. adoptat în 2009), încalcând principiile si normele deontologice prevazute de articolul 2 si, respectiv, 10, aliniatul a. Consiliul U.S.R. a decis, cu 46 de voturi si 1 abtinere, excluderea din U.S.R. a domnului Mircea Arman.

sursa : U.S.R.    
11 iunie 2013

*  *  *

A P E L pentru Casa Monteoru

O cladire cu profunde semnificatii culturale din centrul Bucurestiului va disparea, începând cu data de 15 aprilie a.c., din circuitul public. Casa Monteoru s-a numit cândva Casa Scriitorilor „Mihail Sadoveanu” si a gazduit întâlniri ale scriitorilor de prima marime, întâlniri cu mari personalitati ale literaturii universale, premianti Nobel. Umbrele marilor scriitori români, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, George Bacovia, Marin Preda, Nichita Stanescu si câti altii se întâlnesc aici, în Sala Oglinzilor si în holul monumental al acestei case, cu nume celebre ale literaturii universale, care le-au trecut pragul, precum: Umberto Eco, Pablo Neruda, Mario Vargas Llosa, Günther Grass, Saul Bellow si multi altii.

Aici s-au desfasurat sedintele Consiliului Uniunii Scriitorilor în anii dictaturii ceausiste, fiind, cu siguranta, singurele prilejuri când se lua pozitie public si raspicat împotriva cenzurii si a „pretioaselor indicatii”. Aici s-au auzit vocile celor care contestau „pretioasele indicatii”, printre care Dan Desliu, Ana Blandiana, Dorin Tudoran, Octavian Paler, Mircea Zaciu, Bujor Nedelcovici, Mircea Dinescu. Aici au activat mai toti marii scriitori ai celei de-a doua parti a secolului precedent, cei care populeaza astazi manualele de literatura româna.

Aceasta casa, plina înca de amintirea tuturor celor de mai sus si a multor altora, a fost redata de justitie mostenitorilor fostului proprietar si este în pericol sa dispara, si odata cu ea sa fie stearsa toata aceasta memorie culturala acumulata între acei pereti. Statul român, cel care a fost proprietarul ei pâna acum câtiva ani, poate sa redevina, legal, proprietar si sa o redea circuitului cultural, asa cum a facut în alte situatii similare (vezi cazul sediului UNITER de pe str. George Enescu).

Ne permitem chiar sa afirmam ca statul român, prin organismele sale alese si numite, are datoria de a cumpara aceasta casa, a o restaura, pentru ca este vorba de un monument istoric si de arhitectura, ca unul în care se mai poate regasi stilul lui Ion Mincu, pentru a o transforma într-un centru cultural, unde sa aiba loc evenimente literare si artistice de importanta nationala. Renuntarea la folosirea publica a acestei case este, asa cum afirma un cunoscut arhitect de azi, „stergerea cu buretele a unei fabuloase aduceri aminte”.

Facem un apel la toate organismele statului, de la Presedintie la Guvern si la Primaria Municipiului Bucuresti sa nu-si uite datoria pe care o au fata de istoria culturala a României, ca aceasta este, în fond, componenta cea mai importanta a identitatii noastre nationale, în cadrul Uniunii Europene.

Semneaza: Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Ana Blandiana, Gabriela Adamesteanu, Dan Haulica, Varujan Vosganian, Gabriel Dimisianu, Romulus Rusan, Ion Pop, Marta Petreu, Mihai Sora, Horia Gârbea, Denisa Comanescu, Marian Draghici, Dan Cristea, Liviu Ioan Stoiciu, Ion Vartic, Mihai Zamfir, Livius Ciocârlie, Nora Iuga, Magda Cârneci, Luiza Palanciuc, Sorin Lavric, Simona Vasilache.

Toti cei care doresc sa se alature acestei cauze pot semna petitia pe site-ul
www.petitieonline.ro.

sursa : U.S.R.    
12 aprilie 2013


* * *

Regulament de functionare a casei scriitorilor „Zaharia Stancu“ de la Neptun


BENEFICIARI AI SERVICIILOR sunt, în ordinea prioritatilor:
membrii U.S.R., parintii si copiii acestora;
angajatii U.S.R., parintii si copiii acestora;
urmasi ai membrilor U.S.R. decedati: sot, sotie, parintii si copiii acestora;
alti turisti acceptati de conducerea U.S.R., în limita locurilor disponibile.

Nu vor primi repartitii solicitantii care, prin comportamentul lor, au adus prejudicii materiale, morale si de imagine U.S.R., dupa cum decide Comitetul Director.

ÎNSCRIERI
seriile vor fi de 10 zile consecutive;
inscrierile se vor face pâna la data de 1 mai a fiecarui an la secretariatul U.S.R. cu plata, la înscriere, a minim 50% din valoarea serviciilor (cazare + cel putin o masa pentru fiecare persoana), cu mentiunea ca retragerea se poate face cu cel putin 15 zile înainte de data începerii sejurului. Renuntarea dupa aceasta data atrage pierderea sumei avansate;
administratorul Casei are libertatea sa angajeze servicii si pentru alte activitati, la pret negociabil si in limita locurilor disponibile.

TARIFE  NEPTUN  2013

Pentru membrii USR, angajatii USR si ai revistelor USR

1 iunie - 10 iulie, 1 septembrie - 30 septembrie

Din care cazare:
garsoniera:  126 lei/noapte (inclusiv mic dejun 2 persoane) - 90 lei
apartament: 189 lei/noapte (inclusiv mic dejun 3 persoane) - 135 lei

11 iulie - 31 august
garsoniera:  136 lei/noapte (inclusiv mic dejun 2 persoane) - 100 lei
apartament: 204 lei/noapte (inclusiv mic dejun 3 persoane) - 150 lei

Pentru nemembrii USR

1 iunie - 10 iulie, 1 septembrie - 30 septembrie
garsoniera:  156 lei/noapte (inclusiv mic dejun 2 persoane) - 120 lei
apartament: 234 lei/noapte (inclusiv mic dejun 3 persoane) - 180 lei

11 iulie - 31 august
garsoniera:  176 lei/noapte (inclusiv mic dejun 2 persoane) - 140 lei
apartament: 264 lei/noapte (inclusiv mic dejun 3 persoane) - 210 lei

Portii adulti:
Mic dejun: 18 lei / persoana
Prânz: 23 lei / persoana
Cina: 23 lei / persoana

Portii copii:
Mic dejun: 10 lei / persoana
Prânz: 15 lei / persoana
Cina: 15 lei / persoana

sursa : U.S.R.    
14 martie 2013


PROZA
Filiala  Bucuresti - Proza (FBP
Uniunea Scriitorilor din România
Uniunea Scriitorilor din România - Actualitate
comunicate  festivaluri  reviste
prozatori români contemporani - romancieri -
poeti - critici literari - eseisti - dramaturgi
lecturi - lansari de carte - traduceri - premii
Filiala Bucuresti  Proza
Uniunea Scriitorilor din România

Noua conducere a USR

Comunicat Comitet Director si Consiliul USR din 31 iulie 2013

Comunicat Comitet Director si Consiliul USR din 10 iunie 2013
Concurs pentru postul de Director de programe al USR

Programele candidatilor
la functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor din România

Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2012

Comunicat Excludere din USR - Mircea Arman

Colocviile romanului românesc contemporan

APEL pentru Casa Monteoru

Regulament de functionare a casei scriitorilor „Zaharia Stancu“ de la Neptun

Prozatori din Bucuresti - Biblioteca
                                                 de proza

Clubul de Proza

Literatura româna în lectura autorilor

Premii FBP ; Premiul NOBEL

Conducerea USR si a filialelor

Scurt istoric USR

Informatii utile


Actualitate FBP
Noua conducere
       a Uniunii Scriitorilor din România


Presedintele USR -
Nicolae Manolescu
Primvicepresedintele USR -
Varujan Vosganian
Vicepresedintele USR -
Gabriel Chifu

Comitetul Director al USR
Conducerea USR si
   Aurel Maria Baros, Dan Mircea Cipariu,
   Mircea Mihaies, Adrian Popescu,
   Cassian Maria Spiridon

....

La filiale Uniunii, au fost alesi urmatorii presedinti:


Filiala Bucuresti Proza - Aurel Maria
Baros
Filiala Bucuresti Poezie - Dan Mircea Cipariu
Filiala Bucuresti Traduceri - Peter
Srager
Filiala Bucuresti Critica si istorie literara - Radu
Voinescu
Filiala Bucuresti Dramaturgie - Horia
Gârbea
Filiala Bucuresti Copii si tineret - Victor Gh.
Stan

Filiala Pitesti - Nicolae
Oprea
Filiala Craiova - Gabriel
Cosoveanu
Filiala Timisoara - Cornel
Ungureanu
Filiala Arad - Vasile
Dan
Filiala Sibiu - Rita
Chilian
Filiala Alba Iulia - Aurel
Pantea
Filiala Tg. Mures - Marko
Bela
Filiala Cluj - Irina
Petras
Filiala Brasov - Adrian
Lesenciuc
Filiala Constanta - Angelo
Mitchievici
Filiala Galati - Braila - Corneliu Antoniu
Filiala Chisinau - Leo
Butnaru
Filiala Iasi - Cassian Maria
Spiridon
Filiala Bacau - Calistrat
Costin

Membrii Consiliului USR, asa cum au rezultat din algerile generale, precum si ai comisiilor Uniunii sunt mentionati în rubrica noastra Conducerea USR si a filialelor)

08 oct 2013


* * *

Calendarul alegerilor generale din 2013

Comunicat – Comitet Director al USR
Publicat la 31 iulie 2013


Comitetul Director al USR, consultat telefonic marti 30 iulie 2013, a aprobat propunerea presedintelui USR referitoare la desfasurarea alegerilor din toamna.

Conform propunerii, USR va sustine financiar deplasarea prim-vicepresedintelui sau vicepresedintelui, dupa caz, care vor reprezenta USR în reuniunile de alegeri, precum si a presedintelui Comisiei de Monitorizare a alegerilor.

USR va pune la dispozitia candidatilor la presedintia Uniunii mijlocul de transport (masina, sofer) în Filiale, urmând ca fiecare candidat sa suporte costul benzinei, al cazarii eventuale la hotel si al mesei.
sursa : U.S.R.    
31 iulie 2013


* * *

Comunicat Comitet Director si Consiliul USR din 10 iunie 2013

Luni, 10 iunie 2013, a avut loc sedinta Comitetului Director
al USR, ultima înainte de alegerile care se vor desfasura în toamna. Ordinea de zi a cuprins o informare a presedintelui USR, dl Nicolae Manolescu, despre proiectele care au fost împlinite, si anume: Colocviul Romanului Românesc, Turnirul de poezie de la Gyula, între filialele Arad si Cluj, câstigat de filiala Arad si, individual, de Ioan Moldovan. Au mai fost premiati: Aurel Rau, cu premiul de onoare, si Romulus Bucur, cu premiul de popularitate acordat de toti cei prezenti. Raportul presedintelui s-a mai referit la finantarea revistelor literare ale USR, care apar cu ajutorul Ministerului Culturii. Membrii Comitetului Director au primit noul Statut al USR.
În perspectiva, proiectul Galei Poeziei Române Contemporane. S-au mai discutat masurile financiar-administrative pentru functionarea USR în continuare.
La capitolul Diverse s-a citit un material în care dl Mircea Arman, redactorul sef al revistei Tribuna din Cluj si membru
al Filialei Cluj a USR, ameninta conducerea USR pentru a-si
fi manifestat dreptul la opinie fata de încalcarea repetata a deontologiei profesionale si atacurile repetate la adresa USR.

În aceeasi zi a avut loc si întrunirea, cea din urma, a Consiliului USR, care a discutat si decis calendarul alegerilor din cadrul filialelor USR, care se vor desfasura, conform noului statut, membrii acestora votând inclusiv pe presedintele USR. A fost ales presedintele comisiei de numaratoare a voturilor, în persona lui Nicolae Prelipceanu. (Ceilalti doi membri ai comisiei sunt Aurel Maria Baros si Victor Ghe. Stan - nn.)

Iata si
calendarul alegerilor:

Luni, 16 septembrie
ora 9 - Filiala Poezie Bucuresti; ora 17 - Filiala Bucuresti Traduceri;

Marti, 17 septembrie
ora 9 - Filiala Bucuresti Proza;
ora 17 - Filiala Copii si tineret;

Miercuri, 18 septembrie
ora 10, Filiala Pitesti;
ora 17 - Filiala Craiova;

Joi, 19 septembrie
ora 15 - Filiala Timisoara;

Vineri, 20 septembrie
ora 10 - Filiala Arad;

Sâmbata, 21 septembrie
ora 10 - Filiala Bucuresti, Critica si istorie literara;
ora 17 - Filiala Bucuresti Dramaturgie;

Miercuri, 25 septembrie
ora 11,30 - Filiala Sibiu;
ora 18 - Filiala Alba Iulia;

Joi, 26 septembrie
ora 11 - Filiala Tg. Mures;

Vineri, 27 septembrie
ora 9 - Cluj;
ora 17 - Filiala Brasov;

Sâmbata, 28 septembrie
ora 11 - Filiala Constanta;

Duminica, 29 septembrie
ora 11,30 - Filiala Galati;

Miercuri, 3 octombrie
ora 9 - Filiala Chisinau;

Joi, 4 octombrie
ora 9 - Filiala Iasi;
ora 17 - Filiala Bacau;

Luni, 7 octombrie - întrunirea Consiliului nou ales si numaratoarea voturilor pentru presedintele USR, de catre membrii Comisiei de numaratoare a voturilor, formata din presedintele ales de Consiliu si din reprezentantii fiecarui candidat.

Consiliul a votat prevederea ca toti aceia care nu si-au platit cotizatiile pe anul 2012 pâna la data de 10 iunie îsi pierd dreptul de vot la adunarile de alegeri.

În final, consiliul a votat excluderea lui Mircea Arman din USR, pentru motivele care sunt expuse într-un comunicat special.

sursa : U.S.R.    
11 iunie 2013

http://www.uniuneascriitorilor.ro